Termostatik Radyatör Vanası Nasıl Çalışır?

Alotesisat (Şirket Çalışanı)
Bu çalışana soru sor

Termostatik Radyatör Vanası Nasıl Çalışır?  Neden Kullanılmalı?

Oda sıcaklığı ayarlanırken fazla enerji sarfiyatını önlemek için kullanılan termostatik radyatör vanası, tasarruf için idealdir. Kombi bu cihaz olmadan da çalışsa da, faydası çok olduğundan fazlasıyla tercih edilmektedir.

Termostatik radyatör vanası

Termostatik Radyatör Vanası Nasıl Çalışır?
Bir odayı ısıtmak için ısıtma sistemleri kullanılır. Isıtma sistemleri, kombilerdeki termostat sayesinde oda sıcaklığı belirli bir seviyeye getirilebilir.

Termostat üzerinde bulunan skala sayesinde oda sıcaklığının derecesi belirlenirken, buradaki önemli olan husus termostatta belirlenen değere gelen oda sıcaklığının sabit olarak korunabilmesidir.

Çünkü ayarlanan değere gelen oda sıcaklığında sistem otomatik olarak durur. Sisteme bağlı vananın üzerinde pim bulunmaktadır. Oda sıcaklığı sabit değere gelince bu pim su akışını kısarak vanayı kapatır.

Böylelikle hem radyatör istenen değerden fazla şekilde gereksiz yere enerji sarfiyatı yapmaz hem de daha ekonomik bir çalışma stili sunar. Eğer ki oda sıcaklığı belirlenen değerden aşağı düşerse, termostat yeniden devreye girer.

Ardından daha önce kapatmış olduğu vananın çalışmasını üzerindeki pimi serbest bırakarak sağlayan sistem, su sirkülasyonun yeniden devreye girmesini sağlar.

Böylelikle durdurma ve yeniden çalıştırma üzerine kurulu bu düzen sürekli devam ederek istenen değerlerde oda sıcaklığının tutulması sağlanır.

Termostatik radyatör vanası

Termostatik Radyatör Vanası Neden Kullanılmalıdır?

Termostatik radyatör vanası, sistemsel olarak enerji tasarrufu ve ekonomik kazanç elde edebilme üzerine kurulu bir sistem olarak öne çıkar.

Bu tasarrufu sağlayabilmenin koşulu da, vananın kombinin sürekli yanmasına engel olmasıdır. Bu sistemde, oda ısısı için belirlenen değere gelince termostat vanası kısılıp kapatılınca, kombi fazladan çalışıp enerji kaybetmeyecek ve bunun sonucunda da tasarruf sağlanmış olacaktır.

Bir odanın ısıtılmasındaki tek etken kombi, dolayısıyla petekler değildir. Aynı zamanda güneş ışığı, nefes, çeşitli ısı kaynakları da odayı ısıttığından, oda sıcaklığı belirlenen değerde sadece kombi ile değil, bu etkenler ile de kalabilmektedir.

Termostatik radyatör vanası bu etkenlerin de yaydığı ısıyı göz ardı etmeden çalıştığından, yine tasarruf sağlama yoluna gitmektedir. Bunların sonucunda da belirli bir sıcaklıkta kalması sağlanan oda ısısı sayesinde, rahat ve konforlu şekilde yaşanabilecek bir ortam oluşturulmuş olacaktır.

İçeriği faydalı buldunuz mu?
9.9 / 10
Birçok kişi bu içeriği faydalı buldu

Soru veya görüş bildirin

Soru ve görüşler

Ara