Basınç Düşürücü Vana Montajı ve Ayarı

Alotesisat (Şirket Çalışanı)
Bu çalışana soru sor

Basınç Düşürücü Vana Montajı ve Ayarı

Basınç düşürücü vana

Basınç düşürücü vana günümüzde çok ihtiyaç duyulmamasına rağmen nasıl çalışır, nasıl kullanılır, ne işe yarar çok da bilinmemektedir.

Yüksek basınç, su borularında patlama yaratabileceği gibi, aynı zamanda borunun kendi yapısı yani malzemesi ve işçiliği nedeniyle de patlaklar oluşabilir. Ancak her ne olursa olsun, suyun fazla basıncına dayanamayan boru patlayacaktır.

Burada da öne çıkan ve aslında çok ihtiyaç duyulan bir ürün olan basınç düşürücü bu vanalar, basıncı normal seviyeye indirerek borulardaki patlamanın önüne geçebilmektedir.

Basınç Düşürücü Vananın Montajı Nasıl Yapılır?

Basınç düşürücü vana montajlanacak ise, ilk iş olarak tesisat kaba kirliliklerden arındırılmalıdır. Yani tesisatı olumsuz yönde etkileyecek kum ve çakıl gibi maddelerden temizlemek gerekir.

Bu vana takılmadan önce genellikle önerilen durum ise, bir filtre takılmasıdır.

Rakorlu bağlantı kullanmak, montaj yaparken size konfor sağlayacaktır.

Basınç düşürücü vana için nasıl takılacağı ile ilgili kesin bir durum yoktur. Vana mevcut yerdeki duruma göre ister dikey isterse yatay şekilde bağlanabilmektedir.

Bu basınç düşürücü vana kesinlikle gövdesi üzerinden sıkılmamalıdır. Olumsuz sonuçlar doğurabilecek bu işlem yerine anahtar ağızlarından sıkıştırmak en doğrusudur.

Bu vana bağlanırken en çok dikkat edilecek husus akışın yönüne doğru yapılmasından gelir.

Bu sistem üzerine nipel ya da boru bağlanabilir. Bu ekipmanların üzerinde de dişler bulunmaktadır. Eğer ki su basınç regülatörü üzerine nipel ya da boru bağlanacaksa, giriş ve çıkışlardaki bu ekipmanlardaki dişler vananın üzerindeki dişlere göre uzun olmamalıdır.

Sızdırmazlık önlemi almanız, işlemi en doğru şekilde tamamlamanız için son adım olacaktır.

Basınç Düşürücü Vana Ayarı Nasıl Yapılır?

Eğer ki basınç düşürücü vana takıyorsanız, bunun kontrolünü de yapmalısınız. Bunun için ise ilk adım olarak vananın altındaki plastik kapağı çıkarıp, vananın içindeki basınç ayarlama vidasını ayarlamalısınız. Bu noktada size yardımcı olacak ekipman ise “AA 5 alyan anahtarı” olacaktır.

Eğer ki vanadaki çıkış basıncını arttırmak istiyorsanız, alyanı saat yönüne çevirmeniz gerekir. Düşürmek için ise tam tersi şekilde yapılmalıdır.

Çıkış basıncını kontrol etmek istiyorsanız, bunun yolu da vanayı monte ettiğiniz tesisata bağlı bir musluğu açıp kapamalısınız.

Tüm muslukların kapalıyken basınç değerinizi ölçebilirsiniz.

Dilerseniz, bu konuda oldukça tecrübeli marka ECA’nın sunduğu eca basınç düşürücü vanayı kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bu vanaların üzerindeki kör tıpaya bir manometre takarsanız, ayarlamak istediğiniz basıncı görmeniz de mümkün olacaktır.

Siz de su basınç düşürücü ayarı nasıl yapılır diye düşünüyorsanız, gözünüzü korkutmanıza gerek yok. Küçük birkaç nokta ile en doğru şekilde ayarları yapmanız mümkün.
En uygun fiyatlı basınç düşürücüleri bulmak tabi ki sağlamlığı kadar önem arz eder. Bu nedenle de su basınç düşürücü fiyatları detayları ile araştırılmalı, hem kaliteli hem uygun fiyatlı olanlar tercih edilmelidir.

İçeriği faydalı buldunuz mu?
9.8 / 10
Birçok kişi bu içeriği faydalı buldu

Soru ve görüşler (3)

Basınç Düşürücü Vana Montajı ve Ayarı hakkında yorumlar
  • 7 sene önce

    Merhaba
    Basınç düşürücü vana çalışma prensibi her vana için aynı mıdır. Yoksa vanalar arasında farklı çalışma prensibi var mıdır?

    Yanıtla -
    1. Merhaba Nami bey;
      Basınç düşürücü vana çalışma prensibi vanalar için hemen hemen aynıdır. Ufak farklılıklar gösterebilir ancak işlevsel olarak farklılık göstermezler.

      Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Baymak elektrikli termisfon altına basınç düşürücü taktım. Fab. çıkışı 3 bar’a ayrlı imiş.. Fakat termisfonda ötme sesi kesilmedi.Ayar vanasını 1 tur sola çevirdim.Ses kesildi. Regülatöre bir manometre taktım. Basınç 1,5 bar civarında idi. Aradan geçen 1-2 aylık süreden sonra manometrenin akşam saatlerinde 4-9 bar arası değerleri gösterdiğini gördüm. Değerler bu noktada iken lavabo musluğunu açıp 1 su bardağı kadar akıttığımda basınç seviyesinin süratle 1-2 bar arasına düştüğünü ve uzunca bir zaman o seviyede kaldığını gördüm.Entersan olan klozet sifonunu çektiğimde basınçta herhangi bir değişiklik olmaması. Kafam karıştı. Termisfondaki basınç 3 bar iken termisfon ötüyorken,basınç 7-9 bar’a çıktığında neden ötmüyor? Manometre mi bozuk,regülatör mü?

    Yanıtla -
  • Soru veya görüş bildirin

    Soru ve görüşler

    Ara